شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 تا 17:00
پنجشنبه از ساعت 08:00 تا 12:00
تماس بگیرید : 02632736740
آبان
مدیر
یکی از سقفهای پرکاربرد موجود در انواع ساختمان ها تیرچه بلوک است. استفاده از سقفهای تیرچه بلوک برای یک سازه به علت سهولت در اجرا، سرعت بالا و عدم نیاز به تیم متخصص در اجرا در بیشتر مواقع در دستور کار قرار میگیرد و اولویت اول کارفرمایان در انتخاب سقف می باشد. در این مقاله به بررسی چگونگی اجرای سقف تیرچه بلوک در ساختمان می پردازیم.
با گذشت زمان و با بکارگیری علوم مهندسی و متالوژی مواد، روش های نوینی برای ساختمان سازی ابداع شده اند. مهندسان و طراحان همواره در تلاشند تا در روش های جدید، عیوب روش های قبلی را از بین برده و مقاومت سازه را ارتقا دهند. سقف تیرچه بلوک، یکی از انواع سقف ساختمان می باشد که از گذشته تا کنون مورد استفاده در ساختمان ها بوده است و برای ساخت آن، از ترکیب تیرچه و بلوک سیمانی استفاده می شود.
البته گاهی بلوک سفالی یا یونولیت نیز جایگزین بلوک سیمانی خواهد شد. به هر حال، چیزی که مشهود است این است که بکارگیری بلوک در سقف، نقش پرکنندگی داشته و در استحکام سازه هیچ دخالتی ندارد. بنابراین، ماده پرکننده یا بلوک، تاثیری در میزان استحکام سازه نداشته و وظیفه تحمل نیروهای اعمالی به ساختمان، بر عهده انواع تیرچه مورد استفاده در سقف می باشد. در نتیجه، کیفیت و مرغوبیت تیرچه بسیار اهمیت دارد. البته لازم به ذکر است که تیرچه نیز، به عنوان تیر فرعی در سقف بکار می رود.
بهطور کلی سقف تیرچه بلوک از سه جزء تیرچه، بلوک و بتن تشکیل شده که در ادامه اطلاعاتی دربارهی هر یک از این اجزا به شما ارائه خواهیم داد.
انواع تیرچه همان طور که از نام آن مشخص است جز مهم ترین اجزای سقف تیرچه بلوک بوده و جنس آن از فولاد یا بتن است. تیرچههای بتنی از بتن و سری آرماتورهای فولادی ساخته شدهاند و به طور کلی به دو دستهی خرپایی و پیشتنیده تقسیم میشوند.
بلوکهای استفاده شده در سقفهای تیرچه بلوک میتوانند سفالی، سیمانی یا یونولیتی باشند و دربارهی این عضو از سقفهای تیرچه بلوک باید بگوییم بلوکها تنها جهت پرکردن فاصلهی موجود در بین تیرچهها مورد استفاده قرار میگیرند و برخلاف باور بسیاری از افراد نقش سازهای ندارند. همچنین باید بدانید بلوکهای توخالی سبب حذف بتن میشوند و با حذف بتن علاوهبر کاهش وزن سقف، میزان بار مرده ساختمان نیز کاهش مییابد.
بتن پوششی که به آن بتن رویه نیز میگویند دارای ضخامتی ۵ سانتیمتری بوده و با عملکردی مشابه با دیوار برشی افقی، عملکرد دیافراگمی سقف که تحت نیروی لرزهای ایجاد شده است را کنترل میکند.
همان طور که پیشتر گفتیم استفاده از این سقف ویژگی های زیادی دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
حال که با مزایای سقف تیرچه بلوک آشنا شدیم نوبت به بررسی معایب این سقف می رسد که در ادامه مروری بر آن ها خواهیم داشت:
از دیگر معایب سقفهای تیرچه بلوک میتوان به محدودیت اجرا در سقفهای مثلثی و قوسی، امکان خورد شدن سری بلوکهای سیمانی، کافی نبودن میزان صلبیت دیافاراگم سقف، امکان شکسته شدن پاشنه تیرچه و محدود بودن دهانه قابل پوشش، اشاره کرد.
به طور کلی اجرای سقف تیرچه بلوک در ۶ مرحله اتفاق میاُفتد که ما در ادامه هرکدام از این مراحل را نام میبریم و دربارهی هریک توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
در ابتدایی ترین مرحله از اجرای سقفهای تیرچه بلوک میبایست زیرسازی یا همان شاسیکشی قالب تیرهای سقف بهطور کامل صورت گیرد. در این رابطه باید بگوییم شاسی کشی قالبهای سقف با قوطی های فلزی ۸ در ۴ یا لولههای داربستی سایز ۲ صورت میگیرد و مشخص کردن ارتفاع در شاسیکشی امری بسیار مهم تلقی میشود و باید توجه داشته باشید عملیات بتنریزی ستونها با درنظر گرفتن ارتفاع تیرها اولین نکته ای است که باید برای شاسی کشی درنظر گرفته شود.
بتنریزی سقفها باید طبق ارتفاع تیر وارده به ستون انجام شود. در این رابطه مسئولین اجرای ساختمان باید توجه داشته باشند از آنجایی که ممکن است آویز تیرها متفاوت باشد عملیات بتن ریزی باید طبق بلندترین ارتفاع صورت گیرد تا عرض مقطع تیرها در چشمه اتصال سازه بتنی، کم نشود.
پس از پایان مرحله زیرسازی نوبت به اجرای دومین مرحله یعنی نصب قالب تیرها میرسد. در این مورد لازم است بدانید قالب سقف میتواند از پلاستیک، فلز و حتی چوب باشد و تراز روی قالب و روی بتن ستون باید همسان باشند و اتصال ستون قالب تیرها با درنظر گرفتن تیرهای همجوار در چشمه باید در ارتفاع بالاتری قرار گیرد و اینگونه نصب قالب تیرها به صورت صحیح انجام شود.
بعد از شاسیکشی قالب تیرهای سقف و نصب قالب تیرها نوبت به مرحله ی بعدی یعنی آرماتوربندی تیرها میرسد. در این مرحله باید آرماتوربندی با رعایت ۶ نکتهی زیر انجام شود.
پس از انجام مراحلی که در بالا ذکر کردیم تیر ریزی سقف، قالببندی آویز تیر و بلوک گذاری انجام میشود. در این مورد باید بگوییم باتوجه به طول دهانه، ساخت تیرچهها صورت میگیرد و بازدید آنها پیش از عملیات بتنریزی پاشنه جهت بررسی میلگردهای تحتانی انجام میشود و در آخرین مرحله تیرچهها با فواصل معین شده در داخل تیر و روی قالب آویز مستقر میشوند و در انتها، بلوکگذاری انجام میشود.
در آرماتور حرارتی سقف، اجرای آرماتورها با فاصلهی ۳ سانتی بر روی یونولیتها صورت میگیرد که در این مورد فاصلهی این آرماتورها در راستای تیرچهها ۵۰ سانتیمتر و در راستای عمود برتیرچهها ۲۵ سانتیمتر خواهد بود.
در آخرین مرحله از اجرای سقف تیرچه بلوک سری تیرچههای بتنی با بارهای وارده باید از قسمت زیرین خود بهسیلهی جکهای صلیبی با فاصلهی صحیح مهار شوند. و در آخر نیز تیرهای سقف، قالبهای پیرامونی و محل بازشوها از جمله بازشوی راه پله، آسانسور، نورگیر و داکتهای تاسیساتی بسته شده و هنگام نیاز بهوسیلهی چهارتراش از قسمت داخلی مهار میشوند.
در آخرین مرحله از اجرای سقف تیرچه بلوک کنترل راستای عمودی قالبها باید صورت گیرد تا نسبتن به بر ساختمان ناهماهنگ نباشد.
مسلما یکی از مواردی که در هر حوزهای از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است هزینههاست، که در رابطه با هزینههای اجرای سقف تیرچه بلوک باید بگوییم قیمت هر مترمربع از این سقف به عواملی چون قیمت تیرچه، قیمت بتن، قیمت بلوک و... وابسته بوده و نمیتوان قیمت اجرای این سقف را بهصورت دقیق مشخص کرد اما باید درنظر داشته باشید سقفهای تیرچه بلوک یکی از برترین سقفها، جهت کاهش هزینه ساخت سازه است.
سقفهای تیرچه بلوک یکی از پرکاربردترین سقفهای ساختمانی بهحساب میآید و مزایای بسیاری را داراست. همچنین عملکرد این سقفها فوقالعاده بوده و نسبت به بسیاری از سقفهای دیگر اجرای آن از هزینههای کمتری برخوردار است. ما در مطالب این صفحه دربارهی اجرای سقفهای تیرچه بلوک بهطور کامل سخن گفتیم و اطلاعات مفیدی در این باره در اختیار شما قرار دادیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول:
اجرای این سقف باید مطابق با ضوابط نشریه ۵۴۳ و ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان صورت بگیرد و رعایت این ضوابط اجباری است.
معایب استفاده از سقف تیرچه بلوک کدام است؟
سقف تیرچه بلوک مانند هر کدام یک از انواع سقف های موجود ساختمان معایبت و محدودیت هایی دارد اما مهم ترین محدودیت این سقف حداکثر دهانه قابل اجرای آن است.
حداکثر فاصله تیرچه ها در سقف چقدر است؟
مطابق آن چه در مقاله گفته شد حداکثر فاصله بین دو تیرچه نباید بیش تر از 70 سانتی متر باشد.