شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 تا 17:00
پنجشنبه از ساعت 08:00 تا 12:00
تماس بگیرید : 02633265234
آبان
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که تیرچه کرومیت چیست؟ باید بگوییم که تیرچه کرومیت در حقیقت به سقف های تیرچه بلوک گفته می شود که در ساختار آن از فلز و میلگرد استفاده شده است. این سقفهای از پیش ساخته شده مقاومت و یکپارچگی بالایی دارند. در حال حاضر به دلیل ویژگی های بارز و مفیدی که این نوع تیرچه دارد، استفاده از آن در صنعت ساخت و ساز رواج زیادی پیدا کرده است.
اگر برای شما هم سوال پیش آمده که تیرچه کرومیت چیست، باید بگوییم که تیرچه کرومیت در حقیقت به سقفهای تیرچه بلوک گفته میشود که در ساختار آن از فلز و میلگرد استفاده شده است. این سقفهای از پیش ساخته شده مقاومت و یکپارچگی بالایی دارند. در حال حاضر به دلیل ویژگیهای بارز و مفیدی که این نوع تیرچه دارد، استفاده از آن در صنعت ساخت و ساز رواج زیادی پیدا کرده است.
به شکل مختصر متوجه شدیم که تیرچه کرومیت چیست، اما سوال مهم بعدی که پیش میآید این است که اصلا وجود تیرچهها در ساختمانسازی چه اهمیتی دارند؟ تیرچهها یکی از کاربردیترین مصالح مورد نیاز ساختمان سازی محسوب میشوند. تیرچهها میتوانند فلزی یا همان کرومیتی باشند و به صورت بتنی پیش ساخته ، هم به صورت بتن آرمه یا تیرچه پیش تنیده ساخته میشوند.
به طور خلاصه انواع تیرچه قطعاتی پیش ساخته هستند که برای سقف استفاده می شوند. معمولا تیرچهها به منظور تحمل بارهای زنده و مرده ساختمان به کار میروند. در تعریفی دیگر تیرچهها یا کاملا بتنی هستند یا کاملا فلزی. با این وجود تیرچههای کرومیتی هم از ترکیب فلز و هم از بتن ساخته میشوند که در این مقاله قصد داریم بیشتر به این نوع مباحث بپردازیم. اگر شما هم به دنبال چنین اطلاعاتی هستید، پیشنهاد میکنم که این مقاله را از دست ندهید.
تیرچه فلزی به چه نوعی از تیرچهها میگویند و آیا منظور از تیرچه فلزی همان تیرچه کرومیتی است؟ در جواب باید گفت که بله. تیرچه فلزی یا همان تیرچه کرومیت که در صورت عدم استفاده از آن روند ساخت و ساز با مشکل روبرو خواهد شد. بال تحتانی تیرچه کرومیتی از یک تسمه و بال فوقانی آن از دو تسمه (یا دو میلگرد) درست شده است. هر دو بال فوقانی و تحتانی تیرچه با میلگرد خم شده به هم متصل میشوند.
تیرچه فلزی میتواند وزن بتن و هر گونه بار دیگر را به خوبی تحمل کند. در حقیقت بعد از اینکه بتنریزی شد، بتن با تیرچه کرومیتی (فلزی) به صورت یکپارچه درآمده و وزن وارده به سقف را میتواند تحمل کند.
تیرچه کرومیت در حقیقت به معنی همان تیرچه جان باز است. چون بتن کاملا در بخش های میانی و یا به عبارتی جان تیرچه نفوذ میکند و آن را پر خواهد کرد. علاوه بر این به تیرچه فلزی یا کرومیت جان باز هم میگویند. وقتی بتن در تیرچه نفوذ کند شکل مقطع بتن T شکل خواهد شد. اگر بخواهیم به دیگر خصوصیات این تیرچه فوقالعاده اشاره کنیم باید بگوییم عدم نیاز به شمع در عملیات اجرای ساختمان و توانایی تحمل بارهای اجرایی بهطور مستقیم جزو دیگر خصوصیات این تیرچه بهحساب میآید. باید توجه داشته باشید عدم انجام عملیات شمعبندی در این تیرچهها برای ساختمانهای مرتفع بسیار اهمیت دارد؛ چرا که در این نوع ساختمانها همواره عملیات شمع بندی با مشکلاتی روبهرو است و استفاده از تیرچههای کرومیت این مشکلات را رفع نموده است.
در قسمت قبل درباره تیرچههای فلزی یا کرومیت اطلاعات مختصری در اختیار شما قرار دادیم و اینکه باید بگوییم این تیرچه از سه جز بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی تشکیل میشود. در ادامه درباره هر یک از این اجزا توضیحاتی ارائه خواهیم داد و درباره مراحل بارگذاری این اجزاء نیز سخن خواهیم گفت.
بال تحتانی
اولین بخشی که در تیرچه کرومیت ساخته میشود همین بال تحتانی است. بال تحتانی از ورق برش خورده درست شده است. این قسمت تیرچه میتواند وزن وارد شده را در سه مرحله تحمل کند. در مرحله بعدی که بارگذاری است، این عضو از تیرچه کرومیت باید توان تحمل نیروی کششی به وجود آمده از وزن سقف را در فاصلههای محور تا محور تیرچه کرومیت داشته باشد. در آخرین مرحله این عضو از تیرچه کرومیت باید به عنوان عضو کششی تحت لنگر ناشی از بارهای وارده وظیفه خود را به درستی انجام دهد.
اعضای قطری
ساخت این عضو از تیرچههای کرومیت با استفاده از میلگردها بوده است و این عضو دومین عضو سازنده تیرچه کرومیت بهحساب میآید. اعضای قطور به عنوان خرپا مورد استفاده قرار میگیرند که در نخستین مرحله بارگذاری تحمل وزن بوجود آمده از خود تیرچه کرومیت، در زمان حمل و نقل این عضو مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در مرحلهی بعدی بارگذاری تحمل بارهای مرده سقف در بین تکیهگاههای موقت صورت میگیرد و در آخرین مرحله قسمتی از نیروی برشی به وجود آمده عضو قطری کنترل میشود.
بال فوقانی
بال فوقانی از نبشی، ناودانی یا تسمه تشکیل شده است و در دو مرحله ابتدایی بارگذاری وزن مرده سقف در زمان بتن ریزی و وزن تیرچه هنگام جابجایی را تحمل میکند. در آخرین مرحله بارگذاری، بارهای بوجود آمده زنده و مرده در زمان استفاده از سازه توسط بال فوقانی تحمل میشود.
توضیح مختصر این هست که تیرچه کرومیت یا فلزی مورد استفاده در سقف های سبکی که دهانه بلندی دارند به علاوه ساخت اسکلت های فلزی و همچنین در سقف های حفره ای و شبکه دار کاربرد دارند.
ما در ابتدای این مقاله صحبت خود را با یک سوال تیرچه کرومیت چیست شروع کردیم. بد نیست حالا که این نوع تیرچه را شناختیم و با اجزای سازنده و با کاربری آن آشنا شدیم، از مزایای آن هم صحبت کنیم. تیرچه کرومیتی هزینهها را کمتر کرده است و به عبارتی استفاده از آن مقرون به صرفه شناخته میشود.
در بسیاری از پروژه ها میتوانید از تیرچه فلزی استفاده کنید. خیلی سریع میتوان آن را در ساختمان به کار برد و سرعت کار را افزایش داد. این تیرچهها در مکانهایی که باید عایق صدا و حرارت باشند، استفاده خوبی را به همراه دارند. این مصالح سبک هستند و امکان بتنریزی سقف را آسانتر میکنند.
بهطور کلی باید توجه داشته باشید تیرچههای کرومیت دارای مزایای بسیاری هستند که ما تنها به بخشی از این مزایا در ادامه اشاره خواهیم کرد:
در قسمت قبل در بخش مزایای تیرچه کرومیت به مقرون به صرفه بودن این تیرچهها از لحاظ اقتصادی اشاره کردیم، اما دلیل این صرفهی اقتصادی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم با وجود گرانتر بودن تیرچههای کرومیت نسبت به تیرچه پاشنه بتنی فواصل موجود بین این تیرچهها بیشتر است. این افزایش فاصله سبب کاهش تعداد تیرچههای مورد استفاده در دهانههای سقف خواهد شد.
در اولین مرحله حدود %30 از هزینهها کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین با استفاده از تیرچههای کرومیت بتن کمتری نیز مورد استفاده قرار میگیرد که این مورد نیز در کاهش هزینهها بسیار موثر خواهد بود. باید در نظر داشته باشید در سری سقفهای کرومیت بتنریزی به صورت همزمان در چند سقف صورت میگیرد و هزینههای بتنریزی نیز با استفاده از این تیرچهها کاهش مییابد. به همین دلایل است که میگوییم از لحاظ اقتصادی استفاده از تیرچههای فلزی مقرون بهصرفهتر خواهد بود.
با وجود مزایای و ویژگیهایی که به آن اشاره کردیم، چند نقص در استفاده از تیرچه کرومیت وجود دارد که در ادامه چند مورد آن را ذکر خوهیم کرد.
تیرچه بتنی ممکن است بعد از بتنریزی دچار ترکهای طولی شود. همچنین محدود بودن انجام کار در بخشهایی که دهانه کار باز است، یا عدم استحکام کامل در مقایسه با تیرچه کرومیت از دیگر معایب آنها به شمار میرود. همچنین در سقفهایی با اشکال قوسی و یا مثلثی معمولا استفاده از تیرچه بتنی توصیه نمیشود.
تا اینجا با تیرچههای کرومیت آشنایی نسبی پیدا کردیم. این تیرچهها یکی از اجزای تشکیل دهنده سقف کرومیت هستند که در ادامه قصد بررسی سایر اجزای آن را داریم. یکی از سقفهایی که از یکپارچگی و استحکام مناسبی دارد و از تیرچه فلزی با جان باز ساخته شده است، میتوان به سقف کرومیت اشاره کرد.
سقفهای کرومیت مزایای بالایی نسب به سایر سقفها دارند و در بسیاری از سازهها مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور کلی سقفهای کرومیت از ۵ جز اصلی ساخته شده که در ادامه هر یک از این اجزا را نام خواهیم برد و دربارهی هر کدام اطلاعات مفیدی در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
تیرچههای فولادی با جان باز در هنگام اجرای بتن، قبل از گیرش بتن و پس از گرفتن بتن بارگذاری میشوند و نوعی سازه پیشساخته محسوب میشوند. این تیرچه به شکل خرپاهای ویژه دو سر ساخته بوده و باید توجه داشته باشید این تیرچهها از بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی تشکیل میشوند. بال تحتانی آن از تسمه تولید شده که اعضای قطری آن معمولا میلگرد میباشند. همچنین بال فوقانی آن از تسمه، نبشی یا ناودانی ساخته شدهاند.
یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده سقفهای کرومیت میلگردها و یا آرماتورهای حرارتی هستند که جهت جلوگیری از تنشهای بهوجود آمده از افت و تغییرات دما مورد استفاده قرار میگیرند.
بلوکهای پرکننده یکی دیگر از اجزای تشکیل دهندهی سقفهای کرومیت به حساب میآیند که در سری سقفهای کرومیت نقش پرکننده دارند. برخلاف باور بسیاری از افراد این بلوکها نقشی در ایجاد مقاومت و استحکام در یک سازه ندارند.
یکی از اعضای کاربردی در سقفهای کرومیت کلاف عرضی است و وجود حداقل یک کلاف در دهانههای کمتر از 5.5 متر الزامی محسوب میشود. باید توجه داشته باشید فاصله این کلافها در دهانههای بزرگتر باید بهصورتی باشد که فاصله بین دو کلاف از 2.5 متر بیشتر نشود.
از اعضای مهم سقفهای کرومیت میتوان به دال بتنی رویه اشاره نمود که اجرای این عضو کاربردی پس از نصب تیرچهها و بلوکها اتفاق میافتد. باید توجه داشته باشید بتن رویه جزوی از تیر مرکب هست که بارهای تحمیل شده بر سقف را کنترل مینماید.
تا به این قسمت از مطالب در این صفحه ما درباره تیرچه کرومیت و سقف کرومیت سخن گفتیم و درباره اجزای سقف تیرچه کرومیت نیز به شما عزیزان اطلاعاتی ارائه دادیم. در ادامه بیشتر به مباحث بیشتری در اینباره خواهیم پرداخت.
به صور کلی اجرای کرومیت سقف در سه مرحله نصب تیرچه در دهانهها، پر کردن فضای موجود در بین تیرچهها، مشبندی و بتنریزی صورت میپذیرد. علاوه بر این موارد چند نکته اساسی در اجرای این نوع سقفها وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.