شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 تا 17:00
پنجشنبه از ساعت 08:00 تا 12:00
تماس بگیرید : 02632736740
آذر
مدیر
سقف وافل یکی از انواع سقف در سازه بوده که به نسبت از روشهای جدید ولی بسیار کاربردی در ساخت سازه به شمار میرود. چرا که میتواند مزایای بسیاری را از شروع تا تحویل نهایی پروژه به همراه داشته باشد که در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.
در برخی پروژههای پیمانکاری ساختمان یکی از مه مترین مسائل در بحث اجرا سرعت انجام کار است. از طرفی تکنولوژیهای ساخت و ساز روز بروز در حال پیشرفت هستند. از عملیات عمران گرفته تا طراحی سازه و نقشه کشی همگی نیاز به دقت و سرعت انجام کار دارند. سقف وافل از دید کلی یکی از روشهای سودمند و مهم در ساخت سازه به شمار میرود. چرا که میتواند مزایای بسیاری را از شروع تا تحویل نهایی پروژه به همراه داشته باشد.
این نوع اجرای سقفها نسبت روشهای دیگر چه سودی برای مجریان طرح دارد؟ چگونه اجرا میشوند و آیا استفاده از این سقفها میتواند بهرهبرداری و کیفیت لازم را تامین کند؟ به طور واضحتر آیا استفاده از سقف وافل در تمامی اوقات مفید واقع میشود؟
ما در این مقاله قصد داریم تا با پرداختن به توضیحات لازم در مورد سقفهای وافل شما را بیشتر با سقف وافل آشنا کنیم. اگر شما هم به دنبال پاسخ پرسشهای خود درباره سقف وافل هستید، پیشنهاد میکنیم که این مقاله را انتها دنبال کنید.
بنا به مستندات تاریخی اجرای سقفهای وافل از قرن 19 میلادی شکل گرفته است. در واقع ظهور این سبک با پیشرفت فناوریهای ساخت و ساز و به وجود آمدن ماشین آلات جدید همراه بوده است. ابتدا سبک وافل در اروپا و آمریکا بیشتر رایج بود. با گذشت زمان این نوع سقفها در بین معماران و مهندسان بیشتر شناخته شد. امروزه هم به دلیل استقامتی که دارد در سازههای امروزی هم قابل استفاده هستند.
این استحکام را میتوان در بسیاری از بناهای امروزی در سطح شهرهای مدرن و نیمه مدرن مشاهده کرد. مکانهایی که اغلب دهانه وسیعی برخوردار هستند مثل فروشگاهها، پارکینگها، هتلها، مراکز تجاری، موزها، استخرها و سالنهای ورزشی. تاریخشناسان و مورخان ایرانی میگویند ایده باربری دو طرفه که داخل سقفهای وافل هم وجود دارد، در بناهای دوره هخامنشیان هم وجود داشته است. با این وجود در مورد تاریخچه استفاده از سقف وافل یا به نوعی مشابه آن در ایران میتوان گفت که به 2500 سال پیش میرسد.
نظرات تاریخشناسان از این جهت هستند که در ساخت سقف تخت جمشید از الوارهای چوبی قائم استفاده شده است و از این جهت تا حدودی شباهت به سبک اجرای سقفهای وافل بتنی دارند.
در ساختمانسازی استانداردهای مختلفی برای به ثمر رساندن هر چه بهتر پروژه از صفر تا صد وجود دارد. سرعت انجام کار، امنیت اجرا و کاهش بار مرده از فاکتورهایی هستند که شامل اجرای سقف وافل میشوند. در واقع به دلیل شکل شبکهای سقف که به صورت شیرینی وافل (Waffle) است این نوع سقفها را نوع وافل بتن مینامند.
اجرای این نوع سقف به کمک قالبهای پلاستیکی یا کامپوزیتی صورت میگیرد. از نظر تخصصی این نوع سقف سازی از سقفهای یوبوت و کوبیاکس سریعتر انجام میشود و وزن کمتری را هم به بار کلی ساختمان اضافه میکند. علاوه بر این میتوان اضافه کرد که بعد از زیرسازی و کار گذاشتن وافلها، میلگردگذاری و آرماتوربندی یکجا انجام میشود. در ادامه بیشتر با این سبک جالب سقف وافل لانه زنبوری آشنا خواهیم شد.
سقف وافل از انواع سقف بتنی در ساختمان بوده که در مورد دسته بندی آن هم میتوان به دو نوع سقف وافل یک طرفه و سقف بتنی وافل دو طرفه اشاره کرد. تفاوت میان این دو در دهانه یا همان «بر» محل اجرا و نسبت طولی و عرضی پروژه است. وافل یک طرفه به شکل مستطیل است و برای دهانههای کم عرض استفاده میشود. از طرفی وافل دو طرفه شکل مربعی دارد و برای دهانههای عریض با استحکام و ایمنی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که موارد مهم اقتصادی که در دو نوع یک طرفه و دو طرفه وجود دارد، شامل میزان مصرف بتن هم میشود. در سقف وافل دو طرفه که تیرچهها در دو جهت سقف به کار میروند، مصرف بتن بیشتری نسبت به نوع اول صورت میگیرد. البته لازم به ذکر است که این کاربری برای دهانههای بزرگ مفید واقع میشود.
بیشتر بخوانید: تیرچه چیست؟
از نظر کارشناس زمانی که طول دهانه اجرایی بیشتر از 9 یا 8 متر باشد، باید از سقف وافل دو طرفه استفاده شود. در مورد سقفهای یک طرفه همانطور که اشاره کردیم در دهانههای کوتاهتر از 8 متر استفاده میشود. در جمعبندی کلی این بخش میتوان گفت که انتخاب سیستم سقف سازی مناسب هر پروژه وابسته به عواملی چون تعداد طبقات، وجود دیوارها، نوع تیرریزی و پلان است. به طور کلی در فاصله ستون 8 و کمتر آن بیشتر مهندسان ترجیح میدهند از وافل یکطرفه استفاده کنند.